Soczysty kremowy kurczak pieczony w marynacie kefirowej. Znika w mgnieniu oka.

Kefir to bardzo zdrowy i wszechstronny produkt mleczny. Dziś za z jego pomocą przygotujemy wspaniały i szybki obiad jakim są pieczone udka.

Mięso dzięki niemu jest niezwykle miękkie i soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dlatego jego miłośnikami będą nie tylko dorośli, ale i dzieci.

Składniki

  • Udko z kurczaka – 700 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Kefir – 200 ml
  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka

Przygotowanie

Umyte udka osusz ręcznikiem papierowym, połóż je na desce do krojenia i lekko ubij wałkiem. Umieść mięso w natłuszczonej, żaroodpornej formie. Dodaj posiekaną cebulę i posiekany czosnek.

Do kefiru dodaj musztardę, sól, paprykę. Zalej kurczaka powstałą marynatą. Odstaw na co najmniej godzinę.

Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 50-60 minut.

Podawaj gorące udka z kurczaka z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, duszonymi lub świeżymi warzywami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!