Aby to osiągnąć, wbrew pozorom, nie trzeba stosować sztucznych nawozów i trudnych zabiegów. Sekret bogatych zbiorów potrafi tkwić w prostocie. Poznajmy więc sposoby na podlewanie, które zagwarantują pożądany efekt.
Skórki z cebuli należy gotować przez około 10 minut. Następnie zostawić do ostygnięcia i rozcieńczyć wodą. Takim roztworem należy podlewać ogórki każdego dnia. Co więcej, idealnie nadaje się on także do oprysków. W takim celu trzeba wlać go do opryskiwacza i spryskiwać liście. Jest doskonałym naturalnym pestycydem – odstrasza od ogórków wszystkie szkodniki.
Dodatkową pomoc może stanowić nawóz postały ze starego chleba. Otrzymuje się go zalewając wodą wiadro wypełnione w 2/3 bułką tartą. Następnie dodaje się namoczoną skórkę chleba. Tak powstały roztwór umieścić należy na tydzień w ciepłym miejscu. Wówczas zachodzi fermentacja. Powstałą masę rozcieńcza się wodą w stosunku 1 część roztworu na 3 części wody. Gotowy płyn to idealny nawóz do ogórków. Poleca się stosowanie go od początku kwietnia.
Każdy kto ma kominek lub często organizuje ogniska znajduje się w idealnej sposobności do przygotowania ostatniej propozycji na nawóz do ogórków. Uzyskuje się go poprzez wsypania węgla drzewnego powstałego ze spalonego drewna do wody i odstawienia go na jeden dzień.
Następnie należy dolać wody do pełna (część wciągnie drewno) i podlewać ogórki – około jednej filiżanki na krzak. Podlewanie powinno być skupione na korzeniach. To pozwoli idealnie odżywić roślinę, która w efekcie da duże plony.